Korzenie ziołolecznictwa oraz rodzaje ziół – co wybrać?

Zioła to grupa roślin, które są lubiane za smak, zapach oraz właściwości lecznicze. Początki ziołolecznictwa są zbieżne z pojawieniem się pierwszego człowieka na Ziemi. Terapeutyczne i smakowe cechy roślin były powszechnie stosowane już przez starożytnych Greków i Rzymian.

Nie ulega wątpliwości, iż już wówczas rośliny stosowano w celach leczniczych oraz używano jako dodatek do potraw, bezbłędnie poprawiający ich smak. Mamy prawo założyć, że już nasi pierwotni przodkowie znali oraz często stosowali rośliny, jakie wzbogacały smak pieczonego.

Przypadkowo dostrzegał również ich lecznicze atrybuty – jedne miały właściwości przeczyszczające, powodowały potliwość, rozgrzewały, inne skutecznie tamowały krwotoki, pomniejszały ból, przyśpieszały gojenie się ran, a niektóre działały jak trucizna. Zdobytą przez tysiące lat wiedzę pierwotni ludzie przekazywali następnym pokoleniom, które w świadomie sposób wykorzystywali z właściwości ziół – sprawdź purple kush. Chwilowo zioła są wykorzystywane w kuchni, jako lekarstwa, i dla celów duchowych. Zioła mają dużo zastosowań, w tym kulinarne, lecznicze, bądź w niektórych przypadkach są stosowane dla pogłębienia duchowości.

Niemalże każda część rośliny ma okazję pozostać uznana za zioła, w tym liście, korzenie, kwiaty, nasiona, żywica, kora korzeni, kora wewnętrzna (kambium), jagody oraz niekiedy owocnia czy też inna część rośliny. Kuchenne użycie ziół najczęściej stosuje części zielone rośliny oraz przyprawy, wytwarzane z jej nasion, jagód, kory, korzeni oraz owoców.

Zioła kuchenne różnią się od jarzyn tym, iż są one wykorzystywane w małych ilościach oraz mają za zadanie tylko wzbogacić smak danego dania smak, a nie dostarczyć substancji odżywczych, jak standardowe pożywienie. Dużo ziół kuchennych to byliny, np. tymianek, lawenda, a inne, takie jak pietruszka lub bazylia, są sztampowymi liśćmi, co poniektóre są krzewami, np. rozmaryn, bądź też drzewami (np. wawrzynu) – jest to sprzeczne z botaniczną definicją ziół, jaka wyklucza rośliny drzewiaste jako typ ziół. Istnieją miarodajne zioła, takie jak mięta, które są użytkowane zarówno do celów kulinarnych, jak i leczniczych.

Zdrowie & Uroda

Dodaj komentarz